Boulderen is niet alleen een geweldige fysieke en mentale uitdaging, maar het is ook een sociale sport. Om ervoor te zorgen dat iedereen een fantastische tijd heeft en zich welkom voelt, zijn er enkele ongeschreven regels in de bouldersport. In dit artikel duiken we in de wereld van de boulder etiquette, waar respect en plezier voorop staan.

Respect voor elkaar

Een van de belangrijkste principes in de bouldersport is respect voor je medeklimmers. Denk hierbij aan het wachten op je beurt; geef anderen de ruimte om hun route te voltooien voordat je zelf aan de slag gaat. Bekijk dus van tevoren goed hoe je boulder over de wand loopt en of hij niet met een andere boulder kruist waar net die andere klimmer in is gestapt.

Het gebruik van magnesium

Een schone greep is een gelukkige greep! Door zweet, vuil en magnesium kunnen klimgrepen namelijk glad worden en minder grip bieden. Gebruik daarom regelmatig de poetsstokken of je eigen borsteltje, zodat de volgende klimmers ook een optimale grip hebben.

Gebruik magnesium wel met mate. Te veel magnesium kan de klimgrepen en muren namelijk beschadigen en het moeilijker maken voor anderen om te klimmen.

Tickmarks, yay or nay?

Tickmarks zijn kleine markeringen die klimmers op de grepen plaatsen om de beste plekken voor hand- en voetplaatsing aan te geven. Waar dit door sommige klimmers als handige tool wordt gezien, kan het ook zijn dat een on sight-poging voor een andere klimmer hierdoor wordt verpest. Beperk het plaatsen van tickmarks, of doe het gewoon niet. En als je ze dan toch plaatst, verwijder ze na je laatste poging.

Een veilige en prettige sfeer

Niets is fijner dan je veilig en vrij van discriminatie en intimidatie te voelen als je een bezoek brengt aan de boulderhal. Ongewenst gedrag kan namelijk vele vormen aannemen, waaronder ongewenste aanrakingen, ongepaste opmerkingen, klimmen met een ontbloot bovenlichaam of gedrag dat de persoonlijke grenzen van anderen overschrijdt. Met alle goede bedoelingen van dien, is het niet altijd vanzelfsprekend dat de ander dit prettig vindt. Dus laten we de boulderhal een veilige en inclusieve plek maken voor iedereen, ongeacht hun gender, seksuele voorkeur, etniciteit of achtergrond.

Voel je je onprettig in één van onze boulderhallen? Meld dit dan bij de medewerkers van de boulderhal.

Beta spraying? Niet doen!

Beta spraying is een term die wordt gebruikt om te beschrijven wanneer een klimmer ongewenst of teveel informatie deelt over hoe een bepaalde route moet worden geklommen. Dit kan een onsportieve manier zijn om andere klimmers te beïnvloeden om de boulder op een bepaalde manier op te lossen, waardoor het competitieve aspect van de sport wordt verstoord. Beta spraying kan ook de ervaring van andere klimmers bederven, omdat ze het probleem mogelijk op een andere manier willen oplossen of de uitdaging van het oplossen van het probleem zelf willen aangaan.

Het oplossen van een boulder is een individuele uitdaging, en het proces van het ontdekken van de beta en het oplossen van het probleem maakt deel uit van die ervaring. Door te veel informatie te geven over hoe een boulder opgelost kan worden, ontneem je andere klimmers de kans om hun eigen unieke oplossingen te vinden en te genieten van de uitdaging van het oplossen van de boulder.

Heb je de behoefte om informatie te delen? Vraag dan eerst even of dit gewenst is.

Leid andere klimmers niet af

Storend gedrag, zoals schreeuwen of luid praten kan als vervelend worden ervaren. Naast dat het anderen kan afleiden en het hun concentratie verstoort, kan het ook leiden tot onveilige situaties.

Als iemand schreeuwt in een boulderhal kan dit verschillende betekenissen hebben. Naast frustratie, woede of euforie, kan het ook zijn dat het een letterlijke schreeuw om hulp is. We vinden het daarom fijn om het geluidsniveau laag te houden, zodat we, als er echt iets aan de hand is met iemand, alerter zijn op zijn/haar schreeuw om hulp.

Last but not least; rennen in de bouldergym en onder boulderaars doorlopen

Rennen in de boulderhal is verboden. Je kunt jezelf en anderen verwonden als je rent door de gym. De kans is namelijk groot dat je tegen andere klimmers botst, vooral als het druk is. Het is ook verboden om onder boulderaars door te lopen. Als je onder een boulderaar doorloopt terwijl hij of zij aan het klimmen is, kan het zijn dat de boulderaar valt en op jou terechtkomt. Daarnaast is het ook niet heel fijn voor degene die aan het boulderen is. Hij of zij kan afgeleid raken en in concentratie verstoord worden als je onder hem of haar doorloopt. Ook dit kan leiden tot ongelukken tijdens het klimmen. Als je moet passeren, wacht dan tot de boulderaar klaar is met zijn of haar klim.

Lees meer in onze huisregels!

Meer Boulder nieuws

Boulder vacatures